زندگینامه تفصیلی
بیوگرافی فرخنده زهرا نادری
فرخنده زهرا نادری در سال ۱۳۶۰ هجری شمسی در یک خانواده ی روحانی در شهر کابل چشم به جهان گشود.
وی یکی از چهره های موفق سیاسی و مدافع حقوق زن در افغانستان شناخته شده و درین راستا دستاوردهای قابل لمس و چشمگیری داشته است.
زندگی بانو نادری از ابعاد مختلف چون آموزش و پرورش، فعالیت های فرهنگی، اجتماعی-سیاسی، مبارزات در عرصه های حقوق زنان و جوانان ذیلاً چنین بررسی می گردد:
۱. آموزش و تحصیلات:
فرخنده زهرا نادری پس ازینکه شامل مکتب شد، دوره ابتدایی و متوسطه را در کابل و بغلان و دوره ثانوی و لیسه را در مکتب هارو واقع شهر لندن به پایان رسانید.
وی در سال ۲۰۰۴ میلادی شامل دانشکده حقوق در دانشگاه بین المللی وستمنستر انگلستان در تاشکند شد و در سال ۲۰۰۷ میلادی با کسب سند لسانس از آن دانشگاه فارغ گردید.
بانو نادری در سال ۲۰۰۸ میلادی از سوی دانشگاه مونستر آلمان در یک بورس تحصیلی جهت اشتراک در کنفرانس بین المللی محکمه ی عدالت بین المللی عازم آلمان شد و درین کنفرانس موفق به دریافت تقدیرنامه فوق العاده در بخش محکمه ی عدالت بین المللی گردید.
۲. فعالیت های فرهنگی-اجتماعی:
فرخنده زهرا نادری از زمان دانشجوی تا اکنون در عرصه های فرهنگ و اجتماع فعالیت های مستمر و مثمری داشته که هریکی آنها را ذیلاً می نگاریم:
الف: فعالیتهای فرهنگی-اجتماعی در دانشگاه:
ب: بازسازی کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی: کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی در سال ۱۳۶۷ خورشیدی تاسیس و در بخشهای مختلف فرهنگی در سطح کشور فعالیت داشت. از جمله دارایی های این کانون، کتابخانه عامه آن بود که بیشتر از ۵۰،۰۰۰ (پنجاه هزار) جلد کتاب مختلف النوع را در آغوش داشت، اما در زمان حاکمیت رژیم طالبان در سال ۱۳۷۷ خورشیدی این کانون تاراج و کتابخانه عامه آن به آتش کشیده شد.
فرخنده زهرا نادری پس از برگشت به افغانستان، مسوولیت بازسازی کانون فرهنگی و کتابخانه عامه کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی را به عهده گرفت که و کار بازسازی آن را در برج جدی ۱۳۹۰ به اتمام رسید و به بهره برداری سپرده شد. اکنون روزانه صدها تن از دانشجویان و محققان جهت مطالعه و تحقیق درین مکان فرهنگی مراجعه نموده به صورت رایگان از تمام خدمات آن مستفید می شوند.
ج: مدیریت و تنظیم تیاتر حماسی حجت خراسان“1”: تیاتر حماسی حجت خراسان، که قسمتی از زندگی حکیم ناصر خسرو بلخی درآن به تصویر کشده شده است، در سال ۱۳۸۸ از سوی فرخنده زهرا نادری تنظیم و توسط مرحوم استاد عبدالقیوم بیسد پدر تیاتر افغانستان و تیم اش کارگردانی و اجراء گردید.
د: همکاری با فدراسیون جهانی صلح: خانم نادری در دسامبر ۲۰۰۹ چندین برنامه ی را در هماهنگی با فدراسیون جهانی صلح زیر نام صفایی شهر برگزار کرد و خود نیز برای تشویق دیگران درین برنامه اشتراک نمود. این برنامه پیام سهمگیری و اشتراک در حفاظت و پاکی شهر را به شهروندان ارایه میکرد. ۱۲۴ تن از جوانان که درین برنامه ها اشتراک نموده بودند به شمول خانم نادری، به عنوان سفیران صلح شناخته شدند.
ه: ایجاد شفاخانه مطب: شفاخانه مطب در سال ۱۳۸۸ خورشیدی با معیارهای بلند خدماتی از سوی فرخنده زهرا نادری ایجاد شد. انگیزه ی اصلی خانم نادری در ایجاد این شفاخانه احیای مجدد بخش خدمات صحی تحت چتر این شفاخانه برای مستعضفین جامعه بود.
۳. فعالیت های سیاسی:
الف: عضویت در حزب سیاسی: فرخنده زهرا نادری به منظور ترغیب و تشویق زنان و جوانان به سیاست، در سال ۱۳۸۷ خورشیدی عضویت حزب پیوند ملی افغانستان را بدست آورد و در همان سال از سوی شورای مرکزی حزب به حیث رییس امور زنان و جوانان این حزب برگزیده شد. وی همچنان به خاطر سهمگیری جوانان در سطوح رهبری حزب تلاش کرد که در نتیجه برخی از جوانان به شورای مرکزی حزب راه یافت.
ب: انتخابات پارلمانی ۱۳۸۹: فرخنده زهرا نادری از سوی حزب پیوند ملی افغانستان در مبارزات انتخابات پارلمانی ۱۳۸۹ خورشیدی از ولایت کابل اشتراک کرد. شیوه کمپاین خانم نادری متفاوت تر از دیگران بود. وی با شعار «چادری، دریچه قدرت» وارد کار و زار مبارزات انتخاباتی شد و از گذاشتن چهره اش در پوسترهای تبلیغاتی به هدف اینکه مردم باید بیشتر به مفکوره و برنامه یک نامزد زن توجه نموده وی را از ابتدا جدی بگیرد تا چهره اش، خود داری ورزید. وی با بدست آوردن بیشتر از ۷۵۰۰ رای از باشنده گان کابل، ازین پروسه موفق به در آمد و وارد مجلس نماینده گان شد.
یکی از برنامه های کلان خانم نادری تقویت زنان در سطوح مختلف سیاسی-اجتماعی است. اشتراک فعال زنان در سطح رهبری دادگاه عالی که یکی از مهم ترین ارگان تصمیم گیرنده کشور است، جزءی ازین برنامه خانم نادری محسوب می شود. خانم نادری پس ازینکه به مجلس نماینده گان راه یافت، جهت جامعه عمل پوشانیدن تعهداتی را که در زمان مبارزات انتخاباتی اش که همانا تغیر چادری به دریچه قدرت و تقویت زنان در سطوح مختلف سیاسی-اجتماعی بود، عضویت کمیسیون امور زنان، حقوق بشر و جامعه مدنی مجلس را به دست آورد. قابل یادآوری است که او یگانه وکیلی بود که عضویت این کمیسیون را داوطلبانه پذیرفت و برای عضویت مردان درین کمیسیون نیز دادخواهی کرد.
سپس وی برای شکستاندن تبوه ی که عضویت زن در دادگاه عالی بود، مبارزه را آغاز نمود و به اعضای کمیسیون زنان، حقوق بشر و جامعه مدنی پیشنهاد کرد که برای عضویت زن در دادگاه عالی این کمیسیون دادخواهی کند، که پیشنهاد وی از سوی اعضای کمیسیون مقبول پنداشته شد.
خانم نادری حمایت شبکه زنان افغان را نیز درین رابطه بدست آورده و در اولین دادخوای با تیم زنان در امریکا، صدای این دادخواهی را در گروپ پالیسی امریکا نیز بلند نمود.
وی با بسیج ساختن بیشتر زنان برای راه یافتن یک زن در دستگاه قضایی افغانستان آواز بلند کرد و از همان زمان تا کنون برای تحقق این هدف به صورت مستمر تلاش ورزیده است که این تلاشها نتایج خوشبینانه ی را در پی داشته است:
۱. تعهد محمد اشرف غنی برای معرفی یک زن به دادگاه عالی در جریان مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری ۱۳۹۳.
۲. معرفی قاضی انیسه از سوی رییس جمهوری به مجلس نماینده گان جهت عضویت در دادگاه عالی.
ج: اتحادیه بین الپارلمانی IPU:
فرخنده زهرا نادری در ۲۰۱۲ میلادی در ۱۲۸امین اجلاس اتحادیه بین الپارلمانی در کشور اکوادور اشتراک نموده موفق گردید تا بعد از سالها عضویت افغانستان در این اتحادیه برای نخستین بار طی یک رقابت جدی رای گیری برای افغانستان عضویت یکی از کمیسیون های چهارگانه اتحادیه را بدست آورد. بانو نادری با بدست آوردن ۲۸ رای موافق از جمع ۵۲ عضو کمیته دموکراسی و حقوق بشر، عضویت این کمیته را از آن خود نموده چهره افغانستان را برای همیش درین اتحادیه تغیر داده و دروازه عضویت را برایش باز نمود. در اجلاس های قبلی افغانستان تنها به عنوان مهمان اشتراک میکرد و در هیچ یک از کمیته های این اتحادیه عضو نداشت.
فرخنده زهرا نادری در ۲۰۱۳ میلادی در ۱۳۰امین اجلاس این اتحادیه که در کشور ژنوا برگزار شده بود، در یک انتخابات دیگر به حیث رییس کمیته دموکراسی و حقوق بشر برگزیده شد. درین رقابت فرخنده زهرا نادری از افغانستان و خانم جمیله نصیف از بحرین اشتراک نموده بودند که در نتیجه رای گیری، خانم نادری برنده کرسی ریاست کمیته دموکراسی و حقوق بشر شد.
۴. جوایز:
الف: جایزه صلح ۲۰۱۲ N-Peace: فرخنده زهرا نادری در ماه جولای ۲۰۱۲م از سوی برنامه انکشافی سازمان ملل متحد در جایزه صلح N-Peace نامزد شد و در یک رقابت جدی انترنیتی که میان ۱۰۰ تن از چهره های فعال از شش کشور جنوب آسیا که در کشورهای شان در عرصه صلح کار کرده بودند، جایزه صلح ۲۰۱۲ را به دست آورد.
خانم نادری همچنان امتیاز معرفی یک نامزد برای جایزه صلح ۲۰۱۳ را به دست آورده بود، که وی مسعوده کروخی نماینده مردم هرات را درین پروسه به عنوان کاندید جایزه صلح ۲۰۱۳ معرفی کرد که در نتیجه یک رقابت دیگر، خانم کروخی نیز موفق گردید تا جایزه صلح ۲۰۱۳ را به دست آورد.
“1”تیاتر حماسی حجت خراسان بخش از زنده گی ناصر خسرو بلخی (پس از سفر هفته ساله اش) را به تصویر میشکد که از سوی کانون فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی با نویسنده گی فیاض مهر آیین و عبدالطیف پدرام، با تذئید و کارگردانی مرحوم استاد عبدالقیوم بیسد پدر تیاتر افغانستان و نقش آفرینی 9 تن جوانان هنرپیشه تازه کار در سال 21/3/1388 در تالار لیسه استقلال در محضر فرهنگیان و نخبه گان به طور زنده به اجرا گذاشته شد. که در این اثر هنری محترمه بانو فرخنده زهرا نادری در ساختار و اجرای این اثر کلاسیک نقش کلیدی را ایفا کرده است مانند: تهیۀ این اثر با شرایط مکانی، چهره پردازی نقش آفرینان، طرح دیزاین و دیکور صحنه، طرح لباس کریکتر ها و مسوولیت عمومی این نمایش از جمله دست آورد های مهم این بانو در عرصۀ فرهنگ محسوب میشود.